2020. április 17., péntek

7.a informatika, 04.17.

Kedves Tanulók!

Mivel a legutóbbi tanórán igen csak kevés megoldást kaptam, ezért ismétlésképpen olvassátok át az alábbi szöveget és tanuljátok meg(A következő órán ebből záró tesztet fogtok írni, amire jegyet is fogok adni!)

Az algoritmus
Az algoritmus  a matematikából ered, de a számítástechnikai kultúra elterjedése, ültette át a köznyelvbe. Algoritmus: problémamegoldó módszer.
Algoritmuson vagy inkább eljáráson olyan megengedett lépésekből álló módszert, utasítássorozatot, részletes útmutatást, receptet értünk, amely valamely felmerült probléma megoldására alkalmas.
Például eljárást, algoritmust, receptet lehet adni egy „kombo” asztal (vagy egyéb bútor) összeszerelésére, valamilyen élelmiszer, mondjuk sajt (vagy bármilyen tejipari termék) elkészítésének módjára, a Deák térről a Lánchídhoz vezető út megtalálására, vagy éppen két egész szám legnagyobb közös osztójának kiszámolására.
számítógépes programok általában tartalmaznak algoritmusokat, ezekkel utasítják a gépet az adott feladat végrehajtására.
A konkrét algoritmus megadásához tudni kell, hogy mik a megengedett lépések. Enélkül az az egy lépés is algoritmus lehetne, hogy süssük meg a kenyeret.
Az első számítógépre írt algoritmust és programnyelvet Ada Lovelace írta meg 1842-ben a Charles Babbage által tervezett, de csak félig megépített Analitikus Gépre.
Alan Turing 1937-ben írt cikket egy automatáról, a Turing-gépről, ami az algoritmusfogalom egy lehetséges matematikai leírása. Valamivel később megjelent az első, algoritmusok hatékonyságát elemző matematikai cikk is; mely az euklideszi algoritmus időbonyolultságát vizsgálta. Ezen próbálkozásokból született meg a matematika algoritmusokat vizsgáló ága, a számítógéptudomány.
Manapság a mesterséges intelligencia kutatása hatására az algoritmusfogalom az egyik legkiemeltebb és dinamikusan kutatott fogalommá vált.
Az algoritmus a matematika és az informatika fontos fogalma. Az elméleti informatika egyes részterületei foglalkoznak velük, így az algoritmuselmélet, a bonyolultságelmélet és a kiszámíthatóságelmélet. Számítógépes programok is így vezérlik a számítógépeket.
Az első, számítógépre kigondolt algoritmust Ada Lovelace írta 1843-ban Charles Babbage analitikai gépére a Bernoulli-számok kiszámítására, tehát ő tekinthető az első programozónak. Mivel a gép nem épült meg, ezt az algoritmust nem tudták „rátenni”.

A következő órán a fenti szövegből záró tesztet fogtok írni, amire jegyet is fogok adni! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése